Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Indre Troms lørdag 09.03.2019

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Lokalt ustabile fokksnøflak i leområder. Det kan også være lett å løse ut skred på vedvarende svake lag, men utbredelsen av svake lag er usikker.

Skredfarevurdering

Snøbyger og kraftig vind tidlig i uken har lagt opp mye snø i sør- og østvendte terrengformasjoner. Vind fra Ø på fredag og lørdag kan legge opp fokksnø i vestvendte leformasjoner. Fokksnøen fra tidligere uken trenger tid til å stabilisere seg, og det vil være lett å løse ut skred i fokksnøen.

Det kan også finnes svakt lag av kantkorn i overgangen mellom mildværsskare og nyere snø. Utbredelsen er noe usikker, men hvis det finnes kan dette være lett å påvirke av skiløper.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Dårlig binding mellom lag i fokksnøen

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3). Fjernutløsing er mulig.

Kantkornet snø under skarelag

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Fredag 8. mars 2019

Snøbyger i løpet av uka har gitt mye nysnø i regionen. Dominerende vindretning var da vest-nordvest.

Fredag formiddag er det observert snøtransport i fjellet, da med vind fra en mer nordøstlig retning. Snøen er derfor trolig omfordelt noe, og snøen i fjellet er trolig vindpåvirket mange steder.

Det er observert begynnende kantkorndannelse under et tynt skarelag innad i forrige ukes fokksnø, men det er usikker utbredelse av dette laget. Siste mildværsperiode (23.feb) har påvirket det gamle snødekket helt til bakken opp til 1000 moh. Over denne høyden kan kantkorn fortsatt finnes i det gamle snødekket.

Torsdag meldes det om flere store skred i Tamokdalen med bruddkant som har forplantet seg langt. Torsdag ble det også observert et stort skred i Bardu som trolig var naturlig utløst. Bruddkanten hadde forplantet seg langt.

Fjellvær

Fredag 8. mars 2019

Ingen nedbør av betydning. Bris fra øst. -24 °C til -14 °C på 1100 moh. Delvis skyet. Nedbør stort sett bare i grensetraktene.

Lørdag 9. mars 2019

Ingen nedbør av betydning. Frisk bris fra øst. -21 °C til -14 °C på 1100 moh. Delvis skyet. Av og til nordøst liten kuling i høyfjellet. Spredt snø i grensetraktene.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS